Home » Choroba prostaty a dieta

Choroba prostaty a dieta

Nutritionist doctor manOlbrzymi wpływ na leczenie raka prostaty ma spożywanie warzyw i owoców. Są one bardzo ważne w profilaktyce wszystkich chorób nowotworowych, szczególnie świeże i surowe, mogą też być gotowane czy duszone. Zwiększone ich spożycie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka gruczołu krokowego.

Owoce i warzywa zawierają nie tylko błonnik i składniki mineralne niezbędne dla zdrowia, ale i substancje nazywane fitozwiązkami. Pod tą nazwą kryją się flawonoidy, indole i fenole – związki które wspomagają leczenie prostaty. Znajdują się w łatwo dostępnych produktach, jak np.: pomidory, brokuły. Winogrona, czereśnie, truskawki oraz cytrusy.

Przykładem diety wspierającej wszelkie działania w profilaktyce raka gruczołu krokowego jest dieta śródziemnomorska, przy czym powinno się ją stosować w całości – wtedy działa najlepiej.

Ze względu na obecność flawonoidów i witamin o właściwościach antyoksydacyjnych (witamina A, C, E) szczególnie polecane są: brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, cebula, czosnek, szczypiorek, pomidory, czerwona papryka, soja, grzyby, tłuszcze z ryb, owoców morza czy oliwa, a także olej lniany, produkty zawierające witaminę E, np. sezam, zielona herbata, czerwone wino, rozmaryn czy pestki dyni. Warto przy tym ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa, tłuszczów zwierzęcych, słodyczy, drobiu oraz zbyt ostrych i kwaśnych pokarmów.

Dieta w chorobach prostaty powinna dostarczać mężczyźnie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ponieważ toczący się w organizmie stan zapalny zwiększa zapotrzebowanie organizmu na energię. W przeciwnym razie nastąpi niedożywienie organizmu, spadek odporności oraz wzrost zachorowalności na choroby bakteryjne i wirusowe.

Organizm mężczyzny wraz z dietą powinien otrzymywać białko, które buduje komórki całego organizmu oraz jest niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, tłuszcze, najlepiej roślinne. Dostarczają one nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 oraz witaminy E, która skutecznie usuwa wolne rodniki. Z kolei spożywanie tłustych ryb dostarcza kwasów omega – 3, które chronią organizm przed rozwojem chorób układu krążenia, będących najczęstszą przyczyną śmierci wśród mężczyzn.

Spośród produktów bogatych w węglowodany najlepiej wybierać te, które zawierają duże ilości błonnika wpływającego korzystnie na pracę jelit, chroni przed chorobami nowotworowymi, a także wspomaga proces odchudzania. Dieta osoby chorej na prostatę powinna być bogata w następujące produkty: pieczywo pełnoziarniste, makarony pełnoziarniste, ryż brązowy, kaszę gryczaną i jęczmienną.

Opracowane na podstawie:

http://portal.abczdrowie.pl/dieta-w-chorobach-prostaty